12 grudnia 2014

Przepyszne pierniczki - "amerykańskie"


Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pierniczki. Dostałam go od znajomej i podobno są to pierniczki amerykańskie - nie wiem ile w tym prawdy, ale tak je w domu nazywamy :) Są absolutnie przepyszne, o wiele lepsze niż te z gotową przyprawą piernikową z marketu. Zaraz po upieczeniu są kruche a następnie miękną.

Do miski idą po kolei następujące składniki:

paczka prawdziwego masła (200g) pokrojonego w kostkę
2 jajka
szklanka cukru (200g)
1/3 szklanki miodu (mniej więcej 2 czubate łyżki do zupy)

Miksujemy to dokładnie i potem po troszku, po kolei dosypujemy następne składniki. Ja miksuję na najmniejszych obrotach tak długo jak to możliwe, bo ciasto niemiłosiernie się klei.

łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka świeżo zmielonego ziela angielskiego (i wtedy zobaczycie jak pachnie!)
3,5szklanki mąki (480g) - można mąki mieszać, ostatnio dałam 350g pszennej + 130g razowej i było ok.

Po dokładnym wyrobieniu ciasta dzielimy je na 3 części i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy po kolei i robimy ciasteczka dość mocno podsypując mąką, bo jak już pisałam wcześniej - ciasto strasznie się klei do wszystkiego. 
Piec 6 minut w temperaturze max.180stopni, bez termoobiegu, na środkowym poziomie. 

Następnie - jak kto lubi - lukrować albo nie, ja osobiście wolę bez lukru, bo wtedy można się rozkoszować tym cudownym smakiem przypraw. Mój lukier jest z białka i około 1,5szkl. cukru pudru (zależy jakie duże jajko jest). Cukier wsypywać porcjami, porządnie miksować. Potem wlać do foliowej torebki strunowej (mi się lepiej rysuje jak ta folia jest grubsza), uciąć rożek (ale naprawdę malusieńka ta dziurka musi być!!) i do dzieła :)
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...