3 lipca 2014

Chleb mieszany - z trzech rodzajów mąk

Czasem piekę chleb sama w domu i czasem jestem zaczepiana o przepis. Napiszę zatem przepis w poście dla wszystkich. Chlebek jest pyszny, pięknie wyrasta i bardzo długo zachowuje świeżość. 

Fotka dość mizerna, zrobiona roboczo dawno temu a o nowej jakoś ciągle zapominam :)


0,5kg mąki - ja przygotowuję mieszankę trzech różnych mąk, podaję naszą ulubioną kombinację:
200g pszennej razowej
230g pszennej zwykłej
70g razowej orkiszowej
30g otrąb (moje ulubione to z Młynów Wodnych)
2,5 łyżeczki soli
ziarna różne (dwie łyżki) - słonecznik, sezam, siemię (co kto lubi) ale można nie dodawać wcale

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce i przygotować drożdże (25g) z 0,5l ciepłej wody + 2 łyżki cukru. Często dodaję trochę mleka, żeby drożdże miało pożywkę (ale trzeba ująć tyle samo wody ile dodajemy mleka, żeby w sumie było pół litra). Drożdżowy rozczyn odstawiamy na jakiś kwadrans w ciepłe miesjce bez przeciągów a w tym czasie szykujemy blachę - ja smaruję masłem i obsypuję otrębami. Jak drożdże już ładnie się wzburzą, mieszamy rozczyn z mąką (ja to robię mikserem, bez ceremonii) i znów odstawiamy (przykryte ściereczką), włączamy już piekarnik na 200stopni. Akurat jak się nagrzeje, to ciasto powinno ładnie się powiększyć, więc wykładamy je do formy (ja używam zwykłej aluminiowej keksówki), posypujemy czymś dla ozdoby (ja uwielbiam posypkę z gruboziarnistej soli morskiej i przyprawy do chleba włoskiego Kamis - po troszku tego i tego, bo zbyt dużo może całkiem zabić smak chleba) i wkładamy do piekarnika - pieczemy godzinę w 200 stopniach, dolna grzałka.  


Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...